Destilerija Tok: Jedinstvene tehnike i autohtone sorte u srcu Goča

Rakija

/

Današnji blog post vas vodi na putovanje kroz srce tradicionalne srpske destilacije, predstavljajući destileriju Tok. Ova porodična destilerija,  na obroncima planine Goč, kroz generacije je evoluirala od skromnih početaka do prestižnog proizvođača rakija ekskluzivnih serija. Danas odražava duboku posvećenost i strast prema umetnosti proizvodnje. 

Hajde da otkrijemo kako su vizija i posvećenost osnivača destilerije Tok, Veroljuba Uroševića, kao i njegovih naslednika, utkane u svaku kap autentične srpske rakije. 

Od porodičnog sna do renomirane destilerije

Na zelenim padinama Goča, gde se priroda i tradicija prepliću, počela je priča o destileriji Tok, sanjana mnogo pre njenog osnivanja. Srž ove priče je Veroljub Ljuba Urošević, vizionar i osnivač, čija je želja za stvaranjem izuzetne rakije postala temelj porodičnog preduzeća. Sedamdesetih godina prošlog veka, na porodičnom imanju u selu Brezna, Ljuba je kao mladi inženjer započeo prve korake prema ostvarenju svog sna, zasadivši autohtone sorte šljiva koje će postati osnova njegovih premium destilata. Ova skromna porodična manufaktura brzo je prerasla u renomiranu destileriju, poznatu po proizvodnji limitiranih serija vrhunskih rakija. Zahvaljujući Ljubinoj predanosti i znanju, kao i stručnosti njegovih sinova, destilerija Tok danas stoji kao čuvar tradicije, majstorstva i kvaliteta, odražavajući snagu porodične posvećenosti i ljubavi prema umetnosti destilacije.

Nastavljajući put započet na planini Goč, filozofija destilerije Tok čvrsto je ukorenjena u trojstvu: neupitnom kvalitetu, dubokom poštovanju tradicije i inovativnoj primeni moderne tehnologije. Svaka kap rakije predstavlja sintezu generacijskog znanja i savremenih dostignuća, s ciljem stvaranja destilata koji prevazilaze očekivanja. No, misija destilerije nije samo proizvodnja rakije. Ona teži ponovnom pozicioniranju rakije kao kraljice među alkoholnim pićima na Balkanu. Ova plemenita ambicija vođena je željom da se svetu pokaže autentičnost i bogatstvo srpske kulture kroz prizmu vrhunskih alkoholnih pića, zbog čega Tok neumorno radi na usavršavanju kvaliteta i promociji.

Autohtone sorte i jedinstvena aparatura

Srce procesa proizvodnje rakije u destileriji Tok počiva na pažljivom izboru sorti šljiva, uzgajanih u bogatom i jedinstvenom mikroklimatu planine Goč. Svaka sorta, od Crvene ranke do Požegače i Trnovače, odabrana je zbog svojih specifičnih karakteristika koje doprinose složenosti i bogatstvu ukusa konačnog destilata. Posebno mesto zauzimaju Čačanska rodna i Čačanska lepotica, sorte koje svojim kombinovanim svojstvima pružaju neuporedivu osnovu za rakije visokog kvaliteta. Uzgajane isključivo u sopstvenim zasadima, gde dominira predanost kvalitetu i očuvanju tradicije, šljive se beru ručno u punoj tehnološkoj zrelosti, obezbeđujući optimalnu osnovu za dalji proces destilacije.

Sledeći korak u proizvodnji je pažljivo vođena dvokratna frakciona destilacija, srž tehnološkog procesa destilerije Tok. Ovaj metodičan proces odvija se u bakarnim destilacionim aparatima, projektovanim specijalno za Tok, predstavljajući prve takve aparate u Srbiji. Dvokratna destilacija omogućava precizno odvajanje frakcija, izdvajajući samo najčistiji i najkvalitetniji deo destilata koji će odležavati u hrastovim buradima izrađenim od stoletnih stabala hrasta kitnjaka sa Goča.

Uticaj mikroklimata planine Goč ne može se prenebregnuti. Guste šume četinara kreiraju poseban mikroklimat koji, zajedno sa kvalitetnim zemljištem i čistim vazduhom, doprinosi razvoju šljiva izuzetnih aromatičnih svojstava. Ovaj mikroklimat, zajedno sa specijalizovanom opremom i stručnošću tehnologa, omogućava stvaranje rakija koje su ne samo izraz tradicije i terroira, već i svetli primeri kreativnosti i inovativnosti u destilaciji. Kroz ovaj minuciozni proces, destilerija Tok uspeva da svojim rakijama udahne život, čineći svaku čašu odrazom zemlje, tradicije, i nepokolebljive posvećenosti kvalitetu.

Proslavljene rakije destilerije Tok

Destilerija Tok se ističe izuzetnim asortimanom rakija, od kojih svaka nosi pečat majstorstva i tradicije. Među izdvojenim proizvodima, rakija Tok predstavlja vrhunac proizvodnje, sa harmonijom cvetnih tonova šljive i nježnih nota hrasta. Četiri godine odležavanja u hrastovim buradima daju joj nežnu nijansu starog zlata, dok suptilne začinske note pružaju bogat i složen ukus.

Rakija Stom, sa druge strane, harmonizuje bogatstvo ukusa i mirisa lekovitog bilja sa tradicionalnim šljivovim destilatom. Proces hladne maceracije, u trajanju od tri meseca, sa 16 vrsta lekovitih trava, među kojima se izdvajaju hajdučka trava, pelin i majčina dušica, čini je izuzetno kompleksnom i bogatom rakijom.

Mekani i slatkasti ukus sa blagom oštrinom rakije Alba Gift obećava nezaboravno iskustvo degustacije, čineći je pravim remek-delom među domaćim rakijama. Odlikuje se kristalnom bistrinom i floralnim mirisom, zahvaljujući spoju tradicionalne tehnike i modernih tehnoloških dostignuća. 

Na kraju, Rakija Tok 5, sa kristalno bistrom bojom žada i izražajnim bukeom suvog voća i kafe, uz diskretne nagoveštaje hrasta, odražava pažljiv proces odležavanja. Zaokružen i kompleksan ukus, sa složenim začinsko-drvenastim tonovima, čini je izvanrednim izborom za ljubitelje vrhunskih rakija.

Na prestižnom Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu (IWSC International Wine & Spirit Competition), u konkurenciji više od tri hiljade uzoraka jakih alkoholnih pića iz preko 90 zemalja sa svih kontinenata, destilerija Tok je osvojila dve srebrne medalje za rakije od šljive stare četiri i pet godina, potvrđujući svoj status na globalnom tržištu kvalitetom i jedinstvenošću svojih proizvoda.

Za one koji žele da istraže i uživaju u ovim izuzetnim proizvodima, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da su rakije destilerije Tok dostupne u našoj prodavnici. Pozivamo vas da zaronite u svet jedinstvenih aroma i ukusa, otkrivajući zašto je Tok postao sinonim za vrhunsku rakiju.

Rakija Tok Gift

3,700.00 RSD

Rakija Alba Gift

3,590.00 RSD

Rakija Stom Gift

3,590.00 RSD