Od Oplenca do kraljevskih dvorova: Vino Aleksandrović

Vino

/

Današnje putovanje kroz vinske priče nas vodi do dragulja srpskog vinogradarstva čije su etikete postale nezaobilazan izbor istinskih ljubitelja vina – do vinarije Aleksandrović. Smeštena u istorijskom regionu Oplenca, ova vinarija se bavi uzgojem grožđa i proizvodnjom vrhunskog vina više od jednog veka. Spajajući tradicionalne prakse sa savremenom tehnologijom, donosi raznolikost vinskih linija koja osvajaju nepca i prenose duh domaćeg teroara.

Hajde da vas upoznamo sa bogatom istorijom vinarije, filozofijom koja stoji iza svake boce, kao i sa specifičnostima vinograda koji daju jedinstveni karakter vinima Aleksandrović.

Istorija i filozofija vinarije Aleksandrović

Tlo Oplenca je dom posvećenosti porodice Aleksandrović vinarstvu – zanatu koji se usavršavao generacijama. Zaostavština vinarije počela je da se oblikuje početkom 20. veka, obeležena osnivanjem Vinogradske zadruge Venčac, što je svedočanstvo o temeljnoj ulozi porodice u lokalnoj vinskoj zajednici. Prelomni trenutak dogodio se 1992. godine kada je porodica Aleksandrović oživela tradiciju vinarstva sa originalnom recepturom za Trijumf, vino koje je krasilo evropske kraljevske dvorove pre Drugog svetskog rata, spajajući tradiciju sa naglaskom na modernost.

Filozofija vinarije temelji se na neumornom teženju za kvalitetom, kombinujući tradicionalne metode s modernom tehnologijom i naučnim saznanjima. Svaka faza proizvodnje, od odabira zemljišta do berbe i fermentacije, odražava duboku posvećenost očuvanju autentičnosti i promociji srpske vinarske baštine. Vinarija insistira na ručnoj izradi, preciznom odabiru grožđa i kontinuiranoj inovaciji u proizvodnji, čime se osigurava da svaka boca Aleksandrović vina bude izraz vrhunskog kvaliteta i tradicije.

Vinogradi i degustacija

Vinarija Aleksandrović je pozicionirana u jedinstvenom geografskom području koje omogućava proizvodnju vina sa izražajnim karakterom. Kombinacija blage klime, specifičnog sastava tla i optimalne izloženosti suncu stvara idealne uslove za uzgoj grožđa. Različiti vinogradi vinarije, uključujući Vinču, Ježevac i Bokanju, karakteriše raznolikost mikroklimatskih uslova i tipova tla, od lakih do srednje teških, što doprinosi kompleksnosti i bogatstvu ukusa njihovih vina. Posebno se ističe vinograd Ježevac sa svojom kamenitom strukturom i niskim sadržajem humusa, idealan za sorte poput Pinot Noir i Rhine Riesling.

Nagrade i priznanja

Vinarija Aleksandrović je ostvarila zapažene uspehe na međunarodnoj sceni, potvrđujući svoje mesto među vrhunskim vinarijama. Na prestižnom takmičenju The Balkans International Wine Competition 2020, belo vino Trijumf Selection 2019 osvojilo je Grand Trophy, proglašeno za najbolje vino Balkana, čime je vinarija doprinela promociji srpskog vinarstva. Takođe, na Japan Wine Challenge, Trijumf Rose 2016 dominirao je u više kategorija, osvojivši Internacionalni trofej za najbolje roze vino Starog sveta, među ostalim priznanjima. Ovi uspesi, zajedno sa brojnim zlatnim medaljama i šampionskim titulama na drugim međunarodnim takmičenjima, svjedoče o izuzetnom kvalitetu i jedinstvenosti vina vinarije Aleksandrović.

Međunarodno priznanje vinarije potvrđuje i njeno mesto u Svetskom muzeju vina u Bordou, simbolizujući njenu posvećenost kvalitetu i inovacijama u vinarskoj industriji. Ovo priznanje ne samo da odražava prestiž vinarije Aleksandrović na globalnoj sceni, već i podstiče ljubitelje vina širom sveta da istraže njenu jedinstvenu vinsku ponudu.

Ipak, priliku da se pobliže upoznate s raznovrsnošću i kvalitetom ovih vina pruža sama vinarija Aleksandrović. Za sve zainteresovane, otvorene su turističke i individualne posete vinogradima i prostorijama vinarije. Uz stručno vodstvo, imate mogućnost da obogatite svoje razumevanje vinske kulture, dok degustirate ili uparujete pažljivo odabrane sorte sa ukusnim jelima. Takođe, vinarija Aleksandrović nudi i mogućnost organizovanja tim bildinga, pružajući jedinstveno iskustvo za jačanje timskog duha u ambijentu koji inspiriše.

Selection vina

Linija Selection vinarije Aleksandrović se ističe širokim spektrom ukusa. Ova kolekcija uključuje penušava vina kao što su Trijumf Chardonnay i Trijumf Rose, koja oduševljavaju svojom svežinom i elegancijom. Izuzetna su kao aperitivna pića na temperaturi oko 10ºC. Bela vina poput Tema Blend, Oplen Riesling, Harizma Selection, Trijumf Selection i Varijanta White Selection nude bogatstvo aroma i kompleksnost koja privlači. Savršeno se uparuju sa specijalitetima od morskih plodova. Roze vina kao što su Varijanta, Euforija i Trijumf Roze su savršena za ljubitelje laganijih, voćnijih vina. Za ljubitelje robusnijih ukusa, tu su crvena vina poput Regent Reserve i Vizija Selection. 

Pored vina, vinarija Aleksandrović proizvodi i rakije, uključujući Loza Aleksandrović i Trijumf Special, koje predstavljaju spoj tradicije i kvaliteta. 

Premium vina

Premium linija vinarije Aleksandrović predstavlja vrhunac majstorstva i posvećenosti kvalitetu, sa svakom bocom koja je sinonim za izuzetnost. Ova ekskluzivna kolekcija obuhvata penušava vina poput Trijumf Noir, bogata bela vina kao što su Trijumf Gold, Trijumf Terroir i Trijumf Late Harvest, elegantno roze vino Finesa, te izvanredna crvena vina poput Trijumf Noir, Rodoslov, Prokupac i Vožd. Ne smemo zaboraviti ni Premium rakiju Trijumf XO, koja pruža najbolje iz domaćeg teroara. 

Kroz razumevanje bogate istorije, filozofije, i posvećenosti vinarije Aleksandrović, videli smo kako se strast prema vinu pretvara u izuzetne kapljice. Dok zatvaramo poglavlje ove vinske priče, ponosni  smo što najfinija vina Aleksandrović možete pronaći i u našoj prodavnici. 

Bilo da želite pojedinačne boce ili tražite kreativne aranžmane kreirane da odgovaraju ukusima vaših najmilijih, naš asortiman nudi po nešto za svakoga. Pozivamo vas da zajedno sa nama proslavite ovo jedinstveno vinsko nasleđe i obogatite svoje trenutke vrhunskim vinskim notama i aromama koje vinarija Aleksandrović sa ljubavlju pruža.

Aleksandrović Finesa 0,75

1,499.00 RSD

Aleksandrović Harizma

1,849.00 RSD

Aleksandrović Regent 0,75

2,199.00 RSD