Vinarija Aleksić: Spoj topline juga, ženske snage i inovacije

Vino

/

Vinarija Aleksić, smeštena u srcu Vranja, osnovana je 2006. godine kao simbol oživljavanja bogate tradicije vinogradarstva južne Srbije. Plod je zajedničkog sna tri sestre, koje su od malih nogu, kroz porodičnu tradiciju, učile o značaju i lepoti vinarstva. Pretvorivši ovu strast u životni poziv, sestre Aleksić su vinariju podigle na temeljima ljubavi, posvećenosti i verovanja u kvalitet i originalnost. 

Danas, vinarija Aleksić ne samo da predstavlja ponos juga Srbije, već i simbol ženskog preduzetništva i inovativnosti u svetu vina. Pridružite nam se u istraživanju njenih jedinstvenih čari.

Sestrinska stručnost i inovacija u srcu tradicije

Vinarija Aleksić prva i jedina vinarija vođena ženskom rukom u ovom delu Evrope. Sestre Aleksić su dokazale da tradicija i inovacija mogu savršeno da koegzistiraju, kreirajući vrhunska vina. Da bi očuvale visok kvalitet i autentičnost, posebnu pažnju posvećuju procesu fermentacije i odležavanja, organizujući proizvodnju u odvojenim halama optimalnih uslova. Bela i roze vina se pažljivo fermentišu u podrumima ispod zemlje, obezbeđujući idealnu temperaturu, dok crvena vina sazrevaju u kontrolisanom okruženju na površini, u barik buradima od selektovanog srpskog hrasta.

Kroz zakup 70 hektara zemlje za podizanje sopstvenih vinograda, vinarija Aleksić je učinila značajan korak za svoje poslovanje, ali i za vinogradarstvo južne Srbije. Ovim poduhvatom, osim što proširuje svoje proizvodne kapacitete, ističe i važnost kontrolisanog kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla svojih vina

Vinogradi Aleksić, smešteni u Vranjskom vinogorju i Vrtogoškom vinogradarskom rejonu, poznati po specifičnoj smonici i idealnoj mikroklimi, omogućavaju uzgoj vinove loze pod idealnim uslovima. Sa preko 270 sunčanih dana godišnje, svežim noćima i malom količinom padavina, zajedno sa umereno kontinentalnom klimom, stvaraju se perfektni uslovi za razvoj jedinstvenog karaktera i stila vina Aleksić. Ova pažljiva briga o zasadima i terroiru doprinosi visokom kvalitetu sirovina, ključnom za proizvodnju premium vina koja su već osvojila brojne nagrade i priznanja na domaćem i međunarodnom nivou.

Sa impresivnih 85 medalja za kvalitet, a same sestre Aleksić su prepoznate kroz različite prestižne nagrade, uključujući priznanje za najboljeg nacionalnog proizvođača od AWC u Beču, kao i nagrade za preduzetništvo i poslovne poduhvate. Osim što su zastupljena na domaćem i regionalnom tržištu, njihova vina su pronašla put do potrošača u zemljama poput Belgije, Nemačke, Švajcarske, i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je nedavno proširena distribucija obuhvatila i tržišta Kine i Rusije. Ovaj međunarodni uspeh potvrđuje globalnu atraktivnost i visok kvalitet vina proizvedenih u vinariji Aleksić.

Najtraženije etikete: Od Basic do Premium

Vinarija Aleksić svojim raznolikim portfoliom vina privlači pažnju ljubitelja vina širom sveta, nudeći nešto za svaki ukus i priliku. 

Basic linija vina, sa svojim etiketama Sevdah, Nostalgija i Mozaik, predstavlja savršen uvod u svet vina Aleksić, nudeći svežinu i lakoću koja odgovara svakodnevnom uživanju. Classic serija, sa Žutim cvetom, Barbarom, Bonacom, Arnom i Kardašem, ističe se kompleksnijim profilima ukusa koji reflektuju bogatstvo terroira južne Srbije.

Limited serija donosi ekskluzivitet kroz vina Kontra, Biser, Amanet, Prokupac i Sinergija, nudeći jedinstvene priče iza svake etikete i kompleksnost koja zadovoljava i najzahtevnije palate. 

Premium linija, uključujući Bonaca Gold, Temperament i Muscat Hamburg, predstavlja vrhunac ponude vinarije Aleksić, gde svako vino odiše elegancijom, dubinom i izražajnošću koja potvrđuje majstorsku veštinu i posvećenost kvalitetu. 

Vina Aleksić sa polica naše prodavnice

Među vinima Basic linije, Žuti cvet je čista esencija tamjanike, prožeta svetlošću i aromatičnom svežinom koja evocira prve dane proleća. Kristalno čista, svetložuta nijansa, sa primamljivim cvetnim i herbalnim notama koje se prepliću sa mineralnom pozadinom, nudi izuzetno skladno iskustvo uz svaki gutljaj. Ovo vino je pravi izbor za one koji cene laganiju strukturu sa izraženim kiselinama, idealnu za raznolike gastronomske kombinacije, od salata i hladnih predjela do nežnih deserta.

Kardaš, 100% Cabernet Sauvignon koji odležava 14 meseci u burićima od srpskog hrasta, predstavlja vinariju Aleksić u najboljem svetlu. Njegova duboka rubin crvena boja i složene arome tamnog bobičastog voća i suvih šljiva sa zemljanim podtonovima, pružaju intenzivan doživljaj srednjeg punog tela. Tanini su meki i somotski, a ukusom dominira zrela višnja. Savršena komplementiranost sa kiselinama čini ga idealnim pratiocem jela od crvenog mesa i bogatih, tradicionalnih specijaliteta.

Bonaca Gold unosi definiciju luksuza u svet vina sa svojom polusivo Chardonnay varijantom, obogaćenom listićima zlata od 23 karata. Ovo vino, odležalo u bariku od srpskog hrasta, nosi sa sobom raskošne note tropskog voća, vanile i blage karamele, nudeći kompleksan i pun ukus koji poziva na zajedničko uživanje. Idealno za posebne prilike, pruža sofisticiranost i raskoš u svakoj čaši, savršeno pristajući uz izbor belih mesa, teletine, i bogatih pasti.

Svaka kap ovih vina odražava posvećenost vinarije Aleksić ka kvalitetu i strasti prema vinogradarstvu, nudeći vam priliku da uživamo u jedinstvenim vinskim iskustvima. Ako ste zainteresovani za vinsku avanturu i istinski uvid u svet vinarije Aleksić, otvorena su vrata za posetu samoj vinariji. Do tada, posetite našu prodavnicu, odaberite svoje omiljeno vino Aleksić i obogatite trenutke opuštanja ili proslava najlepšim kapljicama koje prenose topli duh juga.

Aleksic Bonaca Gold 0,75l

6,820.00 RSD

Aleksic Kardas 0,75l

1,150.00 RSD

Aleksic Zuti Cvet Tamnjanika 0,75l

1,390.00 RSD