Wine Vision 2023: Susret balkanskih vinogradarskih dragulja

Vino

Rakija

/

Od 16. do 19. novembra 2023. godine, Beograd je bio domaćin najvažnijeg vinskog događaja u jugoistočnoj Evropi – Wine Vision by Open Balkan. Već drugu godinu za redom, ova manifestacija je okupila zaljubljenike u vino, profesionalce iz industrije i znatiželjne istraživače kako bi zajedno proslavili raznovrsnost vina sa Balkana. 

Organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Wine Vision je pružio jedinstveno vinsko iskustvo, predstavljajući autentična i autohtona vina zajedno sa međunarodno priznatim selekcijama, uključujući i one koje možete pronaći u našoj prodavnici.

U ovom blog postu, ističemo ključne trenutke i značaj ovog izvanrednog događaja.

Mešavina kulture i vina

Wine Vision by Open Balkan, nakon uspešnog premijernog izdanja u septembru 2022. godine, preobrazio je Beogradski sajam u pravu oazu za sve ljubitelje vina, protežući se kroz šest prostranih hala. Osim promocije vina, ovaj događaj je imao za cilj istaknuti Zapadni Balkan kao raznovrsnu turističku, kulturnu i geografsku destinaciju, obeleženu prirodnim lepotama i bogatim istorijskim nasleđem.

U srcu događaja nalazilo se takmičenje Open Balkan Wine Trophy, gde su učestvovale kategorije belog, crvenog, roze, penušavog, slatkog, narandžastog i obogaćenog vina. Posebno priznanje dato je vinima od autohtonih balkanskih sorti grožđa. Za ova prestižna priznanja nadmetalo se više od 800 vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Međunarodni žiri, sastavljen od iskusnih stručnjaka za vino iz različitih delova sveta, uključujući pet Majstora vina, preuzeo je izazovan zadatak ocenjivanja. Na čelu žirija bila je Caroline Gilbi MW, poznata po svojoj stručnosti u ocenjivanju vina sa Balkana i Jugoistočne Evrope.

Krug pobednika

Među dobitnicima nagrada na Wine Vision 2023 ističu se vina koja su osvojila srca žirija i posetioca. Najbolje belo vino, koje dolazi iz vinarije Krstašica, nosi naziv Sauvignon Blanc 2022. U kategoriji najboljeg crvenog vina, vinarija Chichateau zasluženo je odnela pobedu sa vinom Fabula Lagum 2019. Srbija se ponosi Nacionalnim trofejom za chardonnay vinarije Zvonko Bogdan. Severna Makedonija takođe je donela svoj Nacionalni trofej kući zahvaljujući vinu Cabernet Sauvignon Ten Barrels Reserva 2020, iz Chateau Kamnik. Albanija se izdvaja Nacionalnim trofejem za vino Šeš i Bardhe 2022, vinarije Duke. 

Najslađi ukus na ovom takmičenju nosi Tri Sunca Traminac kasne berbe 2016, iz Fuškogorskih Vinograda. Bermet Red 2021 iz Veritas vinarije osvaja titulu najboljeg ojačanog vina. Traminac bez cenzure 2021 iz Bikicki Vinarije je nagrađen kao najbolje narandžasto vino. Triumph Noir Sparkling 2019, vinarije Aleksandrović, okrunjeno je kao najbolje penušavo vino, dok je 100 žena 2022 iz Vinarije 100 Žena poneo priznanje najboljeg rozea.

Autohtone sorte takođe su dobile svoje mesto među dobitnicima: vinarija Manastira Studenica se ponosi sa 1186 Prokupac 200, dok vinarija Tikveš osvaja titulu najboljeg belog vina autohtone sorte sa Žilavka Bela Voda 2022. 

Gde pronaći vrhunska vina?

U Pokloni za najmilije možete pronaći proizvode destilerija Stanišić, Potpis, Hubert 1924 i Akov, Akademska i Stara Sokolova rakija, vina iz Vinarije Zvonko Bogdan, Verkat, Mačkov Podrum, Grumen i Belo Brdo, kao i proizvode Vacu Vin, koji su takođe bili učesnici na ovom događaju.

Naša ponuda obuhvata proizvode iz vinarija koje su ostvarile izvanredne uspehe na Wine Vision, uključujući pobednike kao što su Chardonnay Zvonko Bogdan i Bermet Red 2021 Veritas. Uskoro ćemo proširiti asortiman vinima i drugih nagrađenih vinarija sa ovog prestižnog događaja. Do tada, na našim policama čekaju vas mnogi balkanski vinogradarski dragulji, koji odražavaju Wine Vision duh. 

Ova izuzetna vina mogu se savršeno uklopiti u naše kreativne aranžmane, prilagođene ukusu primaoca. Kada se kombinuju sa našim širokim asortimanom visokokvalitetnih proizvoda, vaš poklon postaje prava proslava ukusa i izvanrednosti. Posvećeni smo tome da vam pomognemo u osmišljavanju i izradi nesvakidašnjih i nezaboravnih poklona koji se u potpunosti prilagođavaju ukusu primaoca, u visini budžeta koji ste odredili.

Flašu finog vina možete upariti sa raznim dodacima kao što su slatkiši, voće, cveće ili čak u formi jestivih buketa. Bez obzira da li se radi o boci nagrađivanog vina, pažljivo odabranoj korpi za poklon ili personalizovanom izboru proizvoda, naš cilj je da svaku priliku učinimo posebnom i da vaši pokloni odišu elegancijom i pažnjom prema detaljima.

Wine Vision je proslavio još jednu uspešnu vinsku godinu, a kako se i sami približavamo sezoni proslava, privučeni smo savršenim načinom da se oprostimo od stare godine i dočekamo novu – uz čašu finog vina! Zato vas pozivamo da nas posetite i istražite ova vina, te da zajedno kreiramo personalizovane poklone koji odražavaju eleganciju, promišljenost i zahvalnost. Naposletku, u vinu je istina – ali i toplina i pažnja.