Bjelica: Vinske kapljice sa dušom Fruške Gore

Vino

/

U srcu Panonske ravnice, podno Fruške gore, nalazi se vinarija Bjelica – gde se stapanjem tradicije i modernog stila rađa jedinstveni vinski buke. Sa svojom viševekovnom istorijom proizvodnje izuzetnih vina, ova vinarija stoji kao čuvar priča  o podneblju koje vinovu lozu neguje sunčevim zracima i noćnom svežinom Dunava. 

Današnji blog post vam otkriva načine na koje vina Bjelica oživljavaju drevne legende i jedinstvenost terroira u svakoj kapljici.

Spoj fruškogorskog terroira i savremene tehnologije

Iako se vinarija Bjelica nalazi u Novom Sadu, njene korene možemo pronaći u bogatom zemljištu i povoljnim klimatskim uslovima Fruške gore. Ova gora sa najvećom lipovom šumom u Evropi i obroncima okrenutim ka jugu, predstavlja savršenu lokaciju za uzgoj vinove loze. Sunčeva svetlost koja obasjava njene padine, zajedno sa svežinom noći zahvaljujući blizini Dunava, stvara optimalne uslove za gajenje grožđa visokog kvaliteta sa jedinstvenim aromama koje su karakteristične samo za ovo podneblje.

U proizvodnji svojih vina, vinarija Bjelica oslanja se na spoj tradicionalnih metoda gajenja i najsavremenijih tehnoloških postupaka. S minimalnom upotrebom zaštitnih sredstava i potpunim izostankom herbicida, svako zrno grožđa se bere ručno i pažljivo odabira, čime se osigurava da samo najkvalitetniji plodovi budu korišćeni u procesu vinifikacije. Ovaj pristup kvalitetu manifestuje se u bogatom i slojevitom okusu njihovih vina, koja odražavaju dušu i energiju mesta na kome su uzgojena.

Nazivi vina koja odaju omaž

Vinarija Bjelica svoja vina imenuje sa dubokim poštovanjem prema kulturi, istoriji, i umetnosti, stvarajući ne samo piće, već i priču u svakoj boci. Babaroga Chardonnay nosi ime po mitskoj figuri iz narodne predaje Južnih Slovena, simbolizujući nešto izuzetno dobro kroz žargon “strava”. Belo vino Saga evocira drevne priče i spomenike, svojim imenom naglašavajući epski karakter i duboku povezanost s porodičnom istorijom. Crveno vino Graffiti odaje počast uličnoj umetnosti i njenim korenima iz antičkog Rima, dok Roze vino Evil, inspirisano španskim vinoljupcima, donosi notu međunarodnog priznanja kroz igru reči. 

Svako ime je pažljivo odabrano da odražava karakter vina, povezujući lokalnu tradiciju sa zanimljivostima i umetnošću. Sada kada smo upoznati sa pričama iza imena, zaronimo dublje u karakteristike ovih vina – jedinstvenih na tržištu.

Kratko putovanje kroz karakter i kvalitet vina Bjelica

Babaroga potiče oskudnog zemljišta Velikih vrhova, te odražava snagu prirode sa minimalnom upotrebom sredstava za zaštitu. Njen sortni sastav je 100% Chardonnay. Ručna berba u plitkim gajbama daje predanost kvalitetu, dok 12 meseci odležavanja u barik buradima doprinose slojevitosti ukusa. Temperatura posluživanja između 8 i 12°C najbolje naglašava elegantnu strukturu i aromatičnost ovog vina.

Saga, sa pretežnim sadržajem Sauvignon Blanca, uzgaja se u Čortanovcima, gde ručna nega i zelena berba u junu garantuju izvrstan kvalitet. Berba u idealnom momentu i fermentacija u prohromskim stankovima sa kontrolisanom temperaturom osiguravaju finoću i kompleksnost, naročito kada se ovo vino posluži na temperaturi od 8 do 10°C.

Graffiti crveno vino, mešavina Merlota i Marselana, proizilazi iz pažljivog odabira grožđa sa južnih padina Čortanovaca. Zelena berba, ručno branje i odležavanje u baricima od različitih vrsta hrasta tokom najmanje 12 meseci doprinose njegovom bogatom i robusnom profilu, preporučujući temperaturu posluživanja od 17°C.

Još jedna sjajna mešavina Merlota i Marselana se otelotvorila u vinu Evil, naglašavajući pažnju posvećenu momentu berbe i fermentaciji u kontrolisanim uslovima. Ova sinergija rezultira vinom punog tela, čija struktura i ukus savršeno reflektuju specifičnost terroira.

I naposletku dolazimo do vina Penušava Babaroga, za koju možemo reći da je vrhunac veštine i strasti vinarije Bjelica. Ručno branje i specifična metoda fermentacije, uz odležavanje na talogu u boci 5 godina, stvara izuzetno penušavo vino koje se služi na temperaturi od 6 do 9°C, simbolizujući vrhunac onoga što Fruška gora može da ponudi. 

Svako vino vinarije Bjelica priča priču o svom poreklu, metodu proizvodnje i neponovljivom karakteru, čineći svaku čašu putovanjem kroz bogatstvo ukusa i aroma koje nudi ova vinarija. Stoga su ova vina izvanredan izbor za poklon u svakoj prilici, bilo da je reč o trenucima opuštanja, slavi, proslavi rođendana, godišnjica ili drugih značajnih događaja. Promišljen odabir ovog poklona dodatno ističe njihov jedinstveni karakter, čineći ga ne samo poklonom već i porukom koja govori više od reči. 

U našoj prodavnici Pokloni za najmilije, pored Bjelica vina, nudimo i izbor vrhunskih vina mnogih drugih domaćih vinarija, upakovanih i prezentovanih na način koji odražava ukus vaših najmilijih. Pozivamo vas da posetite naš web shop, pratite nas na instagramu ili nas posetite u Novom Sadu na Bulevaru Evrope. Zajedno ćemo odabrati savršeno vino koje će kreirati isto tako savršene uspomene!

Bjelica Evil 0,75

2,199.00 RSD

Bjelica Graffiti

1,449.00 RSD

Bjelica Penušava Babaroga

7,049.00 RSD