Vinoteka Novi Sad: Autohtone sorte Grašac, Tamjanika i Prokupac

Vino

/

Potrebna vam je vinoteka na koju se možete osloniti svaki put kada želite da obradujete najmilije vrhunskim vinom? U Pokloni za najmilije, ne samo što se trudimo da donesemo najbolje od domaćih i stranih vinarija u Novi Sad, već negujemo tradiciju i kulturu vina. 

Naša misija je da vas upoznamo s bogatom vinskom baštinom Srbije i regiona, predstavljajući autohtone sorte koje su deo lokalnog nasleđa. U nastavku teksta, upoznajte autentičnost i jedinstven profil ukusa koje nose neka od najtraženijih vina u našoj zemlji – Grašac, Prokupac i Tamjanika

Grašac

Grašac je autohtona sorta belog vina koja savršeno ispoljava karakterističan terroir Fruške gore. Ova sorta grožđa odlikuje se prepoznatljivim voćnim notama, uključujući zelenu jabuku, citruse i suptilne note belog cveća, što je rezultat jedinstvenih klimatskih i zemljišnih uslova ovog regiona. Grašac je osvežavajuće i uravnoteženo vino, idealno za uparivanje sa laganim jelima poput salata, jela od ribe i morskih plodova, piletine sa blagim začinima i kozjim sirom. Najbolje se služi rashlađeno na temperaturi od 10°C do 14°C, čime se ističu njegove voćne arome i svežina. 

Vinoteka Pokloni za najmilije vam nudi nekoliko izvanrednih primeraka Grašca. Na primer, Quet Grašac 2019 očarava svojim osvežavajućim ukusom i bogatim aromama kore limuna, zrelih citrusnih nota i belog cveća. Potom, Erdevik Geronimo Grašac, belo suvo vino, karakterišu izražene arome limete, kore narandže i zlatnog delišesa, sa osvežavajućom završnicom. Note sočne žute breskve, jabuke i grejpfruta, obogaćene suptilnim vanilinskim tonovima donosi Vinum Grašac Beli

Bilo da planirate svečanu večeru, šaljete romantičan poklon ili znak pažnje u Novi Sad, naša vinoteka ručno izrađuje kreativne aranžmane koji uključuju Grašac, ali i druga vrhunska vina prema ukusu vaših najmilijih, među kojima se ističe i Tamjanika.

Tamjanika

Jos jedna autohtona sorta grožđa iz Srbije, poznata po svojoj izrazitoj aromatičnosti i jedinstvenim karakteristikama, je Tamjanika. Ovo vino se izdvaja svojim intenzivnim cvetnim i voćnim aromama, često sa notama muskata, začina i egzotičnog voća, što ga čini jednim od najprepoznatljivijih i najcenjenijih vina u regionu. Tamjanika je aromatično i kompleksno vino, idealno za uparivanje sa jelima poput dimljenih sireva, začinjenih jela od piletine i delikatnih azijskih kuhinja. Najbolje se služi rashlađeno na temperaturi od 10°C do 14°C, čime se ističu njene bogate arome i složenost.

Naša vinoteka je pripremila nekoliko izvanrednih primeraka Tamjanike. Aleksić Žuti Cvet Tamjanika, suvo belo vino, ističe se kao vrhunski izbor za ljubitelje vina koji cene kvalitet i autentičnost. Sa 12% alkohola i svetložutom nijansom, sadrži primamljive cvetne i herbalne note prepletene sa mineralnom pozadinom. Savršen je za raznovrsne gastronomske avanture, od osvežavajućih salata i hladnih predjela do nežnih deserta.

Bikicki Crna Tamjanika je još jedan izuzetan primerak, koji se odlikuje bogatim i jedinstvenim mirisom širokog spektra nota, uključujući bergamot, čaj, muskatni orah, tamno prezrelo voće, trešnje, šljive i domaći džem od jagode. Tokom degustacije, aromatika se razvija, otkrivajući cvetne tonove i ukus Earl Grey čaja, herba bombona i soka od borovnice. 

Ako je Novi Sad lokacija predstojeće proslave koja podrazumeva kupovinu vina, Tamjanika je savršen poklon za razne prilike – bilo da se radi o rođendanu, godišnjici ili korporativnom poklonu. Njena univerzalnost i prepoznatljiv kvalitet čine je idealnim izborom za sve ljubitelje vina – baš kao i sledeća sorta.

Prokupac

Prokupac je autohtona sorta crvenog grožđa iz Srbije, koja datira još iz 14. veka. Izdvaja se intenzivnom i postojanom rubin crvenom bojom, kao i aromama crvenog šumskog voća, prožetim cvetnim notama ljubičice, karanfilića, kedra i duvana. Prokupac se odlikuje svežinom, mekoćom i čvrstom strukturom, čineći ga izuzetno popularnim među ljubiteljima crvenih vina.

Idealno je za uparivanje sa različitim jelima, posebno specijalitetima od mesa. Preporučuje se uz tele ispod sača, jela sa roštilja, ali i uz bogate gulaše i pečenja. Njegova kompleksnost i bogate arome pružaju nezaboravno gastronomsko iskustvo, posebno kada se služi na temperaturi od 16°C do 18°C, čime se najbolje ističu njegove karakteristike.

Jedan od najistaknutijih primeraka ove sorte je Doja Prokupac. Proizveden na sunčanim padinama pod Jastrebcom, reflektuje jedinstveni terroir Topličkog rejona. Ovo vino je nosilac prestižnog BIWC trofeja za najbolje crveno vino od autohtone sorte na Balkanu. Savršen je izbor za sve ljubitelje srpske kuhinje, jer se savršeno slaže uz specijalitete od mesa, kao što su tele ispod sača i jela sa roštilja. Svojim bogatim aromama i strukturom, Doja Prokupac će obogatiti vašu gastronomsku avanturu i pružiti vam jedinstveno vinsko iskustvo sa dugotrajnom, raskošnom završnicom.

Vinoteka Novi Sad, Pokloni za najmilije, uvrstila je u asortiman i mnoge druge vrhunske sorte iz renomiranih vinarija. Oduševite svoje najmilije kreativnim poklon aranžmanima koji uključuju vino po izboru, zajedno sa slatkišima i cvećem, pažljivo upakovanim za svaku priliku. Naša kolekcija je osmišljena da svaki trenutak učini posebnim – a vašu kupovinu što jednostavnijom. Uz uslugu dostave širom grada, vaši pokloni stižu na željenu adresu, donoseći radost i eleganciju svaki put kada želite da ulepšate dan onima koji to najviše zaslužuju!